Loading...
Partneri2018-09-17T10:46:54+00:00

Municipiul Galati este situat in zona estica a Romaniei, in extremitatea sudica a platoului Moldovei, la 45′ 27” latitudine nordica si 28′ 02” longitudine estica. Situat pe malul stang al Dunarii, ocupa o suprafata de 241,5 km2, la confluenta raurilor Siret (la vest) si Prut (la est), langa Lacul Brates, cel mai mare ochi de apa din aceasta parte a tarii.

Climatul este de tip temperat-continental, cu o temperatura medie anuala de 10o C, cu o variatie in timpul iernii intre 0 – 28o C, si o medie de vara in jurul a 22oC. Ciclic, la 10 – 12 ani, Dunarea ingheata 5 – 6 ani consecutiv, 42 de zile pe an in medie.

Datorita pozitiei sale, cu deschidere spre Campia Romana si stepele nordice, vanturile in orasul Galati sunt destul de frecvente pe directia N – NE si S – SE fara a provoca dezastre, dar influentand navigatia.

Orasul Galati se intinde pe trei terase : Valea orasului, cu altitudine intre 5 – 7 m si altele doua, trasate aproape in forma de evantai; prima cu o altitudine intre 20 – 25 m (nucleul orasului medieval, actualmente centrul orasului) si a doua cu altitudini care depasesc 40 m (orasul modern).

Viata comunitatilor umane a fost influentata in mod direct de catre Dunare, cel de-al doilea fluviu din Europa ca lungime (2.850 km), cu un debit mediu pe acest sector de 6.199 mc/s, dupace primeste in amonte apele raului Siret cu un debit mediu de 210 mc/s (cel mai mare afluent de pe teritoriul romanesc).

Fluviul isi continua drumul spre Marea Neagra dupa ce primeste, in avalul porturilor din Galati, apele raului Prut, cu un debit mediu de 86 mc/s. Debitele Dunarii au o variatie importanta, in functie de anotimp si an, cu valori maximale in luna mai (18.000 – 19.000 mc/s) si minimale in cursul verii (2.000 – 2.450 mc/s).

Datorita senalului adanc pana in zona orasului Braila,Dunarea este declarata maritima (adica navele maritime pot naviga, daca nivelul apei la gurile Dunarii din Sulina si Sf. Gheorghe este destul de ridicat).

Apa Dunarii si a afluentilor primiti aproape de Galati sunt de tipul bicarbonato – calcic. Concentratia de oxigen dizolvata in apele fluviului, foarte importanta pentru piscicultura, este mult ridicata in sezonul rece, cand apa are o temperatura de 1 – 1,50o C. Panza freatica, situata la diferite adancimi, este potabila in standardele acceptate, datorita prezentei fierului (18,60 mg/l), si duritatea sa este medie.

Clima

Teritoriul Judetului Galati apartine in totalitate sectorului cu clima continentala (partea sudica si centrala insumand mai bine de 90% din suprafata, se incadreaza in tinutul cu clima de campie, iar extremitatea nordica reprezentand 10% din teritoriu, in tinutul cu clima de dealuri). In ambele tinuturi climatice, verile sunt foarte calde si uscate, iar iernile geroase, marcate de viscole puternice, dar si de intreruperi frecvente provocate de advectiile de aer cald si umed din S si SV care determina intervale de incalzire si de topire a stratului de zapada. Pe fundalul climatic general, luncile Siretului, Prutului si Dunarii introduc in valorile si regimul principalelor elemente meteorologice, modificari care conduc la crearea unui topoclimat specific de lunca, mai umed si mai racoros vara si mai umed si mai putin rece iarna. Circulatia generala a atmosferei are ca trasaturi principale frecventa relativ mare a advectiilor lente de aer temperat – oceanic din V si NV (mai ales in semestrul cald), frecventa de asemenea mare a advectiilor de aer temperat – continental din NE si E (mai ales in anotimpul rece), precum si advectiile mai putin frecvente de aer arctic din N si aer tropical maritim din SV si S.

Coroborarea dintre traditia medicala din aceasta zona si mediul academic, a avut ca rezultat fondarea Facultatii de Medicina in anul 2004, prin decizia Guvernului Romaniei, ca o consecinta necesara a importantei si a dezvoltarii socio-economice a acestei zone.

Procesul educational in cadrul Facultatii de Medicina si Farmacie a Universitatii „Dunarea de Jos” din Galati are un pronuntat caracter aplicativ si practic, acesta fiind de altfel un atu al invatamantului medical galatean, principalul nostru obiectiv fiind acela de a pregati la cele mai inalte standarde viitorii medici, farmacisti, dentisti si asistente medicale in vederea asigurarii unei asistente medicale de inalta calitate in regiunea Dunarii de Jos.

Dezvoltarea facultatii este sustinuta de o infrastructura moderna desfasurata pe aproximativ 8000 m2, cu amfiteatre spatioase, laboratoare si sali de lucrari dotate la nivel european, accesul in clinici performante, biblioteca informatizata aflata intr-o continua dezvoltare, camine noi, si facilitati sportive.

Facultatea noastra ofera 7 programe de studiu la nivel de licenta:

  • Medicina

  • Farmacie

  • Medicina Dentara

  • Asistenta medicala generala

  • Moase

  • Medicina – Enna, Italia

  • Asistenta medicala generala – Enna, Italia

Organizata in cinci departamente (stiinte morfologice si functionale, clinic-medical, clinic chirurgical, farmaceutic si medicina dentara), scoala noastra medicala, depune toate eforturile pentru a oferi societatii personal medical inalt calificat.

Facultatea de medicina are in dotare laboratoare echipate la cele mai inalte standarde destinate studiului disciplinelor preclinice, precum si facilitati adecvate studiului materiilor clinice.

Anual, sub egida Facultatii de Medicina si Farmacie, se desfasoara Sesiuni Stiintifice Studentesti, Zilele Medicale Galatene precum si conferinte cu caracter national si international.

Suntem onorati invitandu-va sa ne cunoasteti si sa descoperiti in Facultatea de Medicina si Farmacie a Universitatii „Dunarea de Jos” din Galati un partener dinamic si valoros in cercetare, educatie si practica medicala.

Prof. Univ. Dr. Aurel Nechita
Decanul Facultatii de Medicina si Farmacie

Colegiul Medicilor Dentisti din Romania este organism profesional, apolitic, fara scop lucrativ, de drept public, cu responsabilitati delegate de autoritatea de stat, in domeniul autorizarii, controlului si supravegherii profesiei de medic dentist ca profesie liberala, de practica publica autorizata. Colegiul Medicilor Dentisti din Romania nu se poate substitui organizatiilor patronale sau sindicale si in indeplinirea atributiilor sale nu poate face uz de prerogativele acestora prevazute de lege.

Colegiul Medicilor Dentisti din Romania are autonomie institutionala in domeniul sau de competenta, normativ si jurisdictional profesional. Colegiul Medicilor Dentisti din Romania cuprinde toti medicii dentisti care intrunesc conditiile prevazute la art. 469 lit. a), c) si e) din Legea nr.95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si medicii dentisti stabiliti in Romania care intrunesc conditiile prevazute la art. 469 lit. b), d) si f) din aceeasi lege si care exercita profesia de medic dentist pe teritoriul Romaniei.

Colegiul Medicilor Dentisti Galati este structura teritoriala a Colegiul Medicilor Dentisti din Romania la nivelul judetului Galati, are personalitate juridica, patrimoniu si buget proprii, precum si autonomie functionala, organizatorica si financiara in conditiile Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Colegiul Medicilor Dentisti Galati are in componenta 376 membri, care isi desfasoara activitatea de profil in: cabinete private – 360, cabinete din reteaua scolara – 10, institutii ale Statului – 4, Unitatea de Primiri Urgente – Spitalul de Urgenta “Sf. Apostol Andrei” – 2. In cadrul structurii Colegiul Medicilor Dentisti Galati activeaza: medici primari – 29, medici specialisti – 84, medici dentisti – 263. Dintre acestia, 16 medici detin studii doctorale.